Search

Rit 6: Port-Sur-Saone - Poligny

Ik blijf liggen was het eerste wat ik hoorde vanmorgen. De Sooi had het moeilijk om wakker te worden blijkbaar. Ik ben me gaan wassen en wat de Mil ermee gedaan had ondertussen weet ik nog altijd niet, maar de Sooi stond al rond te springen in de mobilhome.


Vanop de camping met de fiets kunnen vertrekken naar het punt waar ik was geëindigd gisteren. Al om 8:45 uur op de fiets onder een alweer stralende zon. Ik heb een klein probleempje, als je 2 weken in dezelfde richting fietst, staat de zon elke dag een dezelfde kant van uw lichaam. Elke voormiddag links van mij en na de middag voor mij. Ik ga eens een dagje achterstevoren op mijn fiets moeten gaan zitten denk ik om overal kleur te krijgen.


Op papier beloofde het een makkelijkere rit te worden maar zoals eerder al bewezen klopt dit dus niet hier in Frankrijk. De ingenieurs die hier de wegen hebben mogen aanleggen zouden in de Kempen grandioos gebuisd zijn denk ik, ze hadden die veel meer vlak kunnen aanleggen naar mijn mening.


Mijn begeleiders waren bij hun 2de stop even vergeten dat je niet vlak oor een heuvelrug maar liefst boven stopt. Nadat ik de innerlijke mens had versterkt, BAM 9% bergop. Al hielp het enorm dat de Sooi 8,8 meter heeft meegelopen om me af te duwen.


Na kilometer 75 à 80 had ik het even lastig, pikkebenen. Maar ik heb ooit van Chiara eens een mooie quote gehoord, al formuleerde ze die niet zoals het moest en moesten we keihard lachen terwijl ze weer zeer charmant zei “da was weer Chia’rake hé” (meestal een stomme of domme uitspraak of handeling). De quote was ‘Het is niet omdat er ne keeper in de goal staat da ge ni kunt scoren hé pa’ke. Moeilijk gaat ook bedoelde ze om even terug te komen op mijn pikkebenen. En Chiara formuleerde het zo ‘Het is niet omdat er GEEN keeper in de goal staat...’ Een hele dag op de fiets brengen enorm veel van zulke momenten weer boven en ja, ik heb al een aantal keren een traantje weggepinkt. Had ik niet meteen verwacht onderweg.


De rit was 96km vandaag maar ik heb 2 keer beslist om toch nog verder te rijden waardoor ik ben uitgekomen op exact 130km en 1205hm. Dit houd wel in dat ik morgen moet beginnen met een klim van 7km lang. Oh ja, ik ben onderweg de Eiffeltoren tegengekomen, deze was het kleine broertje toch van de echte, stond daar gewoon in de tuin van de mensen.


We zitten in Poligny, begin van de Jura. De mannen hebben tijdens mijn rust het stadje gaan verkennen en bij mijn vraag om het mooi was kreeg ik enkel te horen dat er veel ‘schoon cafékes’ waren en dat je bijna elk bier kon krijgen hier (Duvel, Tripel Westmalle, Leffe...)


Bij hun terugkomst is de Mil patatten beginnen schillen en de Sooi heeft weer een fantastische maaltijd klaargemaakt, patatjes met boontjes en een lams-steak met lekkere saus. Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel ik aan die kleppers heb. Ze maken alles een stuk makkelijker voor mij. Ik kan leven als een echte prof tijdens deze tocht.


Ik ga goed rusten nu zodat ik de lange beklimming kan bedwingen morgenvroeg.

Super om de filmpjes van mijn dochters te zien op Facebook van hun optreden op het schoolfeest. Ik hoop ook dat de 100km van Zandhoven georganiseerd door onze club WTC De Lelie goed is verlopen.


Vlinderse groeten,

Tim140 views0 comments

Recent Posts

See All