Search

Rit 10: Valréas - Rians

Vannacht een aantal keer wakker geworden van de wind, Mistral (onderaan de foto's meer uitleg hierover). Ik dacht, oei oei, als het morgen maar beter is want niet gezellig om daar te rijden.


Na het ontbijt mijn moed bijeen gesprokkeld en vertrokken. Zonnetje scheen met een temperatuur van 16 graden om 8:30 uur.


Wind van achter, op de zijkant. Dat viel mee. Al wist ik dat ik na een 60km links zou draaien en dan de wind in m’n flank zou krijgen.


Ben na 15km voor de eerste keer tijdens deze tocht serieus verkeerd gereden, overgang van rit 10 naar rit 11 op GPS was niet perfect. Een 15-tal kilometers naast het uitgestippelde traject gefietst. Rustig blijven Tim, gezond verstand gebruiken om zo weer op de route te komen. Er zijn ergere dingen in het leven dan even niet weten waar je bent.


Terug op het traject kreeg ik na 50km tintelende handen en voeten, zo gespannen van m’n fiets onder controle te houden, ik durfde zelfs niet te drinken al rijdend. Het was gaan hangen tegen de wind af en toe, super gevaarlijk omdat ik een 20km in open vlakten moest fietsen. Toen ik de mobilhome tegenkwam even overlegd en besloten dat ik voor mezelf vond dat het te gevaarlijk werd. Ik had schrik op mijn eigen “machien”. Even nagekeken hoe alles draaide en keerde en besloten om een half uurtje met de mobilhome verder te rijden en dan terug op de fiets te springen.


Een vlinderke op mijn schouder was er al een paar keer afgewaaid bij windstoten van 130km/h maar fluisterde me toch toe dat het een juiste beslissing was. En 14km in de mobilhome op een route van 1500km wegen niet op tegen een ongeluk met de fiets.


Beslissingen nemen dat deed Chiara al heel vroeg in haar jonge leven, ze wist goed wat ze wilde en vooral hoe ze het moest krijgen. Knopen doorhakken na de wijze raad van mama en papa deed ze zelf, we moesten haar daar niet bij helpen. Ze trok overal haar plan en problemen loste ze meestal zelf wel op. Dit had waarschijnlijk te maken met de creatieve persoon die ze was. Ik heb me laten vertellen dat creatieve mensen voor alles wel een oplossing vinden.


Zo ook ik zelf vandaag, eens terug op de fiets had ik de wind in de flank maar zoals ik eerder had uitgestippeld stond er een bergketen tussen en was deze iets minder straf. Nog hard genoeg om me te doen stoppen na 116km met pikkebenen.


Ondertussen een aantal keer telefoon gekregen van mijn madammen die in de file stonden. Maar ze zullen vanavond arriveren. Eindelijk seg!!!


De Sooi en de Mil zijn beginnen poetsen en reorganiseren voor de komst van de dames. En vooral, ze hebben een berg “patatten” geschild om spinazie met worsten klaar te maken. Speciaal voor Nina en Luca omdat ze dit zo graag lusten.


Morgenvroeg zeer vroeg opstaan omdat we voor de eerste keer ver van “mijn parcours” op een camping staan, er was niets dichterbij. Dus eerst een dik halfuur met de mobilhome naar de stopplaats van vandaag in Rians en dan hupsaké weer de fiets op. Een pittige rit onder een stralende zon. Ik ga de laatste 2 ritten een beetje proberen te verdelen, deze zijn qua hoogtemeters nog redelijk pittig. Maar het einde komt in zicht!!!


Ik heb vandaag niet veel foto’s getrokken omdat het te gevaarlijk was.


Vlinderse groeten,

Tim

Mistral:

De mistral is een harde en koude noorden- tot noordwestenwind die gedurende de dag gemiddelde windsnelheden bereikt van 50 kilometer per uur of meer (windkracht 7), met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur[1]. De duur van de mistral is wisselend maar hij houdt meest dagenlang aan, tot wel een week. De mistral waait regelmatig, zo'n 130 dagen per jaar[2], en komt in elk seizoen voor, het vaakst in de winter en het voorjaar.

De mistral komt voor in het gebied tussen de Alpen en de Pyreneeën, maar is het sterkst in de Rhônevallei. Daar versnelt de wind doordat de lucht tussen de bergwanden in het relatief nauwe dal van de Rhône wordt geperst. De wind kan hier windkracht 9 (storm) bereiken, soms wordt zelfs windkracht 10 of 11 (zware tot zeer zware storm) bereikt, met gemiddelde snelheden van meer dan 100 kilometer per uur en windstoten van 150 kilometer per uur.

94 views0 comments

Recent Posts

See All